Marcinkevičius




Pusantros paros Amerikos sostinėje – Vašingtone

 

Vašingtonas – miestas, galintis papasakoti reikšmingiausias Jungtinių Amerikos Valstijų paslaptis. Šalies sostinė, įkurta 1790 m., pavadinta pagal pirmojo prezidento pavardę. Po tam tikrų iššūkių ji užtikrintai tapo savitu galingiausios pasaulio valstybės simboliu. Šiandien vis dažniau siūlomi pigūs skrydžiai į Vašingtoną gali tapti ne tik tramplynu į JAV pažinimą. Verta paskirti laiko ir paties miesto apžiūrai.

Kruopščiai suplanavus kelionę, daugybę svarbių objektų galima apžiūrėti ir per 36 valandas. Siekiant sklandumo vertėtų atidžiai atsirinkti aktualiausias, įdomiausias lankytinas vietas. Iš anksto apgalvojus maršrutą ir pasirūpinus nakvyne, numačius keliavimo po miestą būdus, išsprendus mitybos klausimus galima mėgautis ne tik pažinimo džiaugsmu, bet ir komfortu.

Trumpai apie Vašingtoną

Prieš kelionę apie Amerikos sostinę verta žinoti kelis dalykus. Visų pirma, geriau suprasti miesto ypatumus padės keli istoriniai faktai. Vašingtonas įkurtas jau apgalvojus jo kaip sostinės funkciją. Vis dėlto pradžia nebuvo lengva. Nuspręsta, kad miestas negali priklausyti jokiai valstijai, tad žemes teko atskirti iš kelių administracinių vienetų. Sostinėje kurį laiką nebuvo nei patogios infrastruktūros, nei švaros ar tvarkos.

Vašingtonas kaip finansinis, kultūrinis, paslaugų centras pradėjo augti tik paskelbus Antrąjį pasaulinį karą. Būtent tarpukariu bei pokariu iškilo modernesni, ir šiomis dienomis matomi statiniai. Nenuilstamai spręsdamas rimtas rasinės nelygybės, itin brangaus pragyvenimo problemas, miestas šiandien gali didžiuotis daugiau nei 7.4 milijono gyventojų skaičiumi, puikiai išvystyta infrastruktūra ir įdomių lankytinų objektų gausa.

Ką pamatyti svarbiausia?

Norint pažinti miesto ypatybes per trumpą laikotarpį, galima rinktis vieną iš kelių variantų. Pirmasis – tiesiog įveikti Nacionalinę alėją, pakeliui aplankant daugybę reikšmingų vietų. Kitas – keliauti didesniais atstumais ir pamatyti tai, ko neaprėpia minėta alėja. Žemiau pateikiame kelis svarbius objektus, kuriuos galima apžiūrėti derinant šiuos pažintinės kelionės būdus.

JAV Kapitolijus

Pigūs skrydžiai į Vašingtoną – neprilygstama galimybė pamatyti, kur įsikūrusi įstatymų leidžiamoji valdžia. Ant Kapitolijaus kalvos kolonomis į žemę besiremiantis didingas statinys yra vienas svarbiausių visai šaliai. Iš anksto pasirūpinus bilietais, galima sudalyvauti specialioje ekskursijoje. Įdomu tai, kad kapitolijaus aukštis – priežastis, dėl kurios Vašingtono panoramos neužstoja milžiniški dangoraižiai. Statyti už rūmus aukštesnius pastatus uždraudė miesto architektas.

Baltieji rūmai

Tai – dar vienas JAV gyvybiškai svarbus statinys. Norint pamatyti šio paskirtimi ir architektūriniais sprendimais ypatingo pastato vidų, taip pat reikia iš anksto įsigyti bilietą. Tačiau pakankamai įspūdžių laukia ir tiesiog žvelgiant į rūmus iš tolo. Juos rasite Vestende, metro važiuodami Farragut West kryptimi, o išlipę eidami Pensilvanijos aveniu.

Botanikos sodas

Įspūdingą gamtos įvairovę apžiūrėsite išlipę metro stotelėje Federal Center. Čia galite sudalyvauti 45 minučių trukmės pažintiniame ture arba gėrėtis augalais savarankiškai. Vis dėlto turint nedaug laiko apeiti 85 tūkst. kvadratinių metrų užimančią teritoriją būtų nelengva. Pasyvaus laisvalaikio metu galima apžiūrėti daugiau nei 60 tūkst. augalų (rožės, orchidėjos, vaistažolės, augalai plėšrūnai – vos kelios rūšys) ir statinius, menančius dar 1820 metus.

Vašingtono paminklas

Šis obeliskas, skirtas pirmajam JAV prezidentui atminti, taip pat tapo viso miesto simboliu. Šis obeliskas – antras pagal aukštį statinys po Eifelio bokšto. Jo aukštis siekia 169 metrus.

Pentagonas

Rezervavus lankymą prieš bent 2 savaites, galima patekti į vieno įspūdingiausių Amerikos statinių vidų. Tam organizuojami valandos trukmės turai, kurių metu apeinamos biuro patalpos, pristatoma šio karinio padalinio istorija. Aplankius Pentagoną, pigūs skrydžiai į Vašingtoną pradžiugins išties unikaliais prisiminimais.

Dar keli naudingi patarimai

Geriausias metas keliauti į Vašingtoną – pavasaris. Nuo kovo 20 iki balandžio 14 d. vyksta vyšnių žydėjimo festivalis. Apžiūrėti visame mieste žiedais pasipuošusius medžius paprasta naudojantis specialia svetaine www.nationalcherryblossomfestival.org. Puikią vietą stebėjimui rasite išlipę metro stotelėje Smithsonians.

Patogiausia nusileisti nacionaliniame R. Reigano oro uoste – jis yra arčiausiai miesto centro. Dalį lankytinų objektų, esančių Nacionalinėje alėjoje, galima apeiti pėsčiomis. Tačiau tausojant jėgas ir taupant laiką vertėtų pagalvoti apie kitas priemones – dviračius, metro, segvėjus, autobusus. Naudodamiesi metro nepamirškite, kad dešinioji eskalatoriaus pusė skirta stovėti, kairioji – eiti.

Norint sutaupyti verta paieškoti nakvynės toliau nuo centro. Tačiau verta įsitikinti, kad atstumas nuo nakvynės vietos iki viešojo transporto stotelės yra nedidelis.

Nusprendus pasimėgauti išskirtiniais Vašingtono patiekalais, verta užsukti į Red Hen, kur maistas gaminamas malkomis kūrenamoje krosnyje. Taip pat geras pasirinkimas – traški vištiena Maketto restorane, brandinta antis Arroz, mėsainis The Big Cheese restorane Federalist Pig. Jei biudžetas nedidelis, verta užsukti į Viduržemio regiono patiekalus siūlantį Cava, kepsnius ruošiantį Rocklands, takų įvairovę pristatantį District Taco.

Apdairiai suplanuota kelionė – patikimas sprendimas norint turiningai išnaudoti visą turimą laiką. Iš anksto apgalvojus bent pagrindinius etapus Vašingtonas lengvai atskleis savo ekonominę ir kultūrinę didybę. Tuomet tereikės į jį sugrįžti dar sykį – naujiems įspūdžiams, kurių miestas visuomet gausus, sukaupti.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode