Sprogimas

Jubiliejinė „Bėk bėk, žirgeli!“ šventė

zirgaiPirmąjį birželio šeštadienį, jubiliejinį kartą į Niūronis kvies tradicinė kultūros ir žirgų sporto šventė „Bėk bėk, žirgeli!“. Čia sugužės žirgų ir įvairiausių pramogų mylėtojai.

Tai jau 45-oji respublikinė tradicinės kultūros ir žirgo šventė „Bėk bėk, žirgeli!“. Žirgo ir žmogaus bendrystė nuo neatmenamų laikų lydėjo žmogų amžių tėkmėje. Šios bendrystės grožis, galia, emocinis ryšys visad lieka mieli lietuvio širdžiai, visad patrauklūs, kviečiantys vėl ir vėl pažinti, suprasti, prisiminti ir iš naujo atrasti tuos saitus, kurie sieja žmogų ir žirgą. Juk ne veltui ir Lietuvos heraldikoje neapsieita be žirgo simbolio. Šie metai paskelbti Žirgo atmintinais metais, siekiant akcentuoti išskirtinę jo reikšmę papročiuose, tautosakoje, folklore, istorijoje ir skatinti žirgininkystę. Tad ir mes kviečiame visus į išskirtines tradicijas turinčią šventę „Bėk bėk, žirgeli!“, kurią tiesiog būtina aplankyti.

Spalvinga programa įtrauks ir nuolat apsilankančius ir pirmą kartą atvyksiančius. Unikalioje Arklio muziejaus etnografinio kaimo teritorijoje teatralizuotoje eisenoje bus pristatomos lietuviškų žirgų veislės, Lietuvos sunkiųjų arklių augintojai rodys žemės ir miško darbų programą, lėks senųjų tradicijų stogdengių skiedros, vyks edukacinės muziejaus veiklos, kvies pasidainavimų, muzikavimo ir šokių siutas „Po klevais“, mėgėjų teatrų kolektyvų pasirodymai, „pasislėpusių“ mįslių ieškojimai. Arklių kaustymo amato žinovai demonstruos savo sugebėjimus, lyg iš kino ekrano nužengę IX Kelionės mediniais tekiniais su žemaitukais dalyviai pakvies į atsigabentų gėrybių kermošių. Šurmuliuos ir tradicinė mugė. Gyvosios istorijos klubo kariai atskleis baltų karybos paslaptis ir surengs Mindaugo laikus menančios kovos rekonstrukciją, veiks linksmasis senųjų žaidimų kiemas visai šeimai. Niūronių kaimo hipodrome vyks profesionalaus žirginio sporto varžybos – įvairūs konkūrai, bus varžomasi ir dėl Anykščių rajono mero taurės, pasirodys žirgų teatras „Bingo“. Visko daug visiems ir kiekvienam atskirai. Nepatingėsit – sau malonumą apturėsit!

Pirmąjį birželio šeštadienį visi keliai ves į Niūronis ir unikalų Arklio muziejų – vienintelį tokį Lietuvoje! Už jį Anykščių kraštas dėkingas šviesios atminties agronomui prof. Petrui Vasinauskui, kurio iniciatyva 1978 m. Niūronių ulyčioj ir atsirado šis gyvas amatais, edukacijomis, muziejininkų įdomiais pasakojimais, visad lankytojų laukiantis muziejus.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode